27.9.2020. 12:22
0
Vlada Armenije proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju
Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i objavila opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, javlja Tanjug.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Pashinyan) rekao je da su oružane snageAzerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da su njihove snage srušile dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4 i 10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

-Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje - navodi se u izjavi armenskog ministarstva obrane.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podržava Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Dvije bivše sovjetske zemlje dugo su bile su sukobu zbog otcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana" te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su nezavisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Iako su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Armenije.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obje strane izvode napade duž linije razgraničenja.

-U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljebe i pokretanje pregovora - navodi se u saopćenju iz Moskve.

U saopćenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil.

Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.