1.10.2020. 9:08
0
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
Evropska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje "vjerodostojne" ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.

- Moramo temeljito analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako -  poručila je Lagarde s tiskovne konferencije u Frankfurtu.

- Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju - rekla je.

Istaknula je da se ECB suočio s novim okolnostima kada su u pitanju inflacija i gospodarsko okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ovoga mjeseca da su ponovo krenuli u stratešku reviziju instrumenata politike banke, koja je privremeno bila obustavljena zbog koronakrize, podsjeća agencija Dpa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada istaknula da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njezine nove izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalnog gospodarstva i klimatskih promjena.

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB. Bivši čelnik Jean-Claude Trichet redovito bi isticao da je inflacija igla u kompasu banke.

U jučerašnjem istupu Lagarde je signalizirala da bi se ECB mogao povesti za primjerom američke središnje banke i kompenzirati razdoblje vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagirati podizanjem kamatnih stopa.

 - Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju gospodarstva u razdoblju slabosti - poručila je predsjednica ECB-a

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad razine od dva posto, objašnjava agencija Dpa, prenosi SEEbiz.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.