1.10.2020. 11:25
0
Navalny optužuje Putina da stoji iza trovanja
- Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalny, koji se oporavlja u Njemačkoj nakon što je otrovan nervnim sredstvom u Rusiji, optužio je u komentarima objavljenim u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza napada.

Pristalice Navalny-ja često tvrde da se takav napad mogao narediti samo na najvišim nivoima, iako je Kremlj odlučno negirao bilo kakvu umiješanost.

Navalny, političar i istražitelj korupcije, koji je najžešći Putinov kritičar, prebačen je u Njemačku dva dana nakon što se razbolio 20. augusta na domaćem letu u Rusiji.

Proveo je 32 dana u bolnici, od toga 24 na intenzivnoj njezi, prije nego što su ljekari smatrali da se njegovo stanje popravilo dovoljno da bi mogao biti otpušten.

Putem interneta objavljivao je česte komentare kako je njegov oporavak napredovao, ali u svom prvom intervjuu nakon napada rekao je u njemačkom časopisu Der Spiegel da smatra da je "Putin stajao iza napada".

"Nemam nijednu drugu verziju kako je zločin počinjen", rekao je u intervjuu koji je vođen u srijedu u Berlinu, a objavljen je četvrtak, prenosi AP.

Navalny je  dva dana proveo u komi u bolnici u sibirskom gradu Omsku, gdje su ruski ljekari rekli da nisu pronašli tragove bilo kakvog trovanja, prije nego što je prevezen u Berlin na liječenje.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je otrovan nervnim sredstvom iz sovjetske ere Novichok, a ti nalazi su potvrđeni u laboratorijima u Francuskoj i Švedskoj.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.