2.10.2020. 17:09
0
Bjelorusija uzvratila sankcijama protiv zvaničnika EU
Vlada predsjednika Aleksandra Lukašenka objavila je da je sastavila spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Bjelorusiju u znak odmazde zbog sankcija koje je u petak uvela Evropska unija.

Nakon višesatnih pregovora na samitu, države članice EU dogovorile su da sankcionišu oko 40 bjeloruskih zvaničnika optuženih za namještanje predsjedničkih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko dobio šesti mandat i izazvao val masovnih protesta i nemira.

Bjelorusija nije imenovala zvaničnike sa svoje sankcijske liste niti iz kojih su zemalja, javlja Reuters.

Dvomjesečna kriza uzrokovala je bliže savezništvo Lukašenka sa svojim tradicionalnim saveznikom Rusijiom, koja je podržala Bjelorusiju zajmovima i ponudom vojne podrške. Obojica su optužili Zapad za miješanje u Bjelorusiju.

Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u petak telefonom izražavajući uvjerenje da će "problemi koji su se pojavili uskoro biti riješeni".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.