4.10.2020. 19:53
0
Trumpu uključena terapija deksametazona, krije li se stvarno stanje?
Ljekari su američkom predsjedniku Donaldu Trumpu uključili terapiju deksametazona.

Američkom predsjedniku je u petak potvrđena zaraza koronavirusom, a unutar 24 sata hospitaliziran je u vojnoj bolnici Walter Reed. Kako je Trump nedugo nakon zaraze razvio simptome temperature, umora i otežanog disanja, ljekari su krenuli s njegovim liječenjem. Prvo su mu dali koktel antitijela, potom Remdesivir, a danas su liječnici otkrili da je primio i prvu dozu deksametazona.

Što je deksametazon? 

Deksametazon je protuupalni kortikosteroid, jeftin je i široko dostupan. 

Prema rezultatima studije sveučilišta Recovery u Oxfordu, deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima. Trump je imao nižu saturaciju, a iako su iz Bijele kuće isticali da se predsjednik osjeća dobro on je i sam u videoporuci iz bolnice kazao da će narednih nekoliko dana biti ključno kada je riječ o njegovom oporavku. Izvori iz Bijele kuće tvrde da je Trump dobio kisik prije odlaska u bolnicu. S obzirom da ima 74 godine i spada u pretile osobe on je u rizičnoj grupi. 

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu.

Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

Na temelju ovih rezultata autori studije su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

"Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed“, komentirao je u junu rezultate studije epidemiolog Peter Horby sa sveučilišta Oxford.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.