16.10.2020. 8:34
0
Novi rekord: Francuska zabilježila 30.000 slučaja infekcije virusom Covid-19 u jednom danu
Francuska je zabilježila rekordnih 30.000 novih slučajeva korona virusa u jednom danu, objavio je na Twitteru premijer Jean Castex, apelirajući na Francuze da poštuju epidemiološke mjere kako bi zaštitili sebe i druge.

U Francuskoj je u srijedu ponovo uvedeno vanredno stanje, a od subote u ponoć stupa na snagu policijski sat za područje u i oko Pariza, kao i još 8 gradova – Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, St. Etienne i Tolouse.

Nove mjere uslijedile su nakon što je stopa porasla sa 107 na 109 oboljelih na 100.000 stanovnika, i obuhvatiće oko 19 miliona stanovnika Francuske. Castex tvrdi da je u nekim većim gradovima stopa dostigla 'naročito alarmantne razine'.

Francuska ne predstavlja izuzetak u Evropi; i druge evropske zemlje bilježe rekordni porast oboljelih od Covid-19 unazad dvije sedmice, a naročito u protekla 24 sata što je dovelo do ponovnog uvođenja karantina.

Među najteže pogođenim su Njemačka, Italija, Belgija, Poljska, Holandija koje dnevno bilježe više hiljada novozaraženih: u Njemačkoj je novi dnevni prosjek 6.638 što je za 344 više nego krajem marta kada je zabilježen rekordan broj novozaraženih, dok je Italija u jednom danu zabilježila 8.804 nova slučaja.

Jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja je Belgija koja bilježi 423 infekcije na 100.000 stanovnika.

Broj novih infekcija raste dijelom i zbog povećanog kapaciteta za testiranje u Evropi u odnosu na prvi talas pandemije.

Holandija je u jednom danu zabilježila 7.500 novih slučajeva, Poljska 8.000, a Švicarska 2.613 što je samo nešto manje nego dan ranije kada je zabilježen rekordan broj novozaraženih u toj zemlji.

Poljska vlada uvodi djelimičan karantin, a radno vrijeme barova i restorana ograničit će do 21:00. Škole će u najteže pogođenim područjima, uključujući Varšavu - raditi isključivo online.

Istovremeno, Velika Britanija bilježi najveću smrtnost u Evropi; od oboljenja uzrokovanog korona virusom u toj zemlji je preminulo oko 43.000 ljudi. Slijede Italija sa 36.000, i Španija sa 33.000 smrtnih ishoda.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr. Hans Kluge, izjavio je da bi smrtni ishod u Evropi do početka iduće godine mogao iznositi '4 do 5 puta više nego u aprilu', ako se pandemija ne shvati ozbiljno.

On također tvrdi da bi se u Evropi do februara moglo spasiti oko 280.000 života ako bi 95% ljudi nosilo zaštitne maske i pridržavalo se pravila u pogledu društvenih okupljanja.


(Patria)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.