9.11.2020. 17:52
0
Putin neće čestitati Bidenu do rješenja pravnog spora američkih izbora
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati novoizabranom američkom predsjedniku Jou Bidenu dok se ne okonča pravno sporenje oko američkih izbora i do zvanične objave rezultata, saopćio je Kremlj u ponedjeljak.

Putin je jedan od nekolicine svjetskih čelnika koji nisu komentirali Bidenovu pobjedu, koju su u subotu objavili vodeći svjetski mediji. Tim predsjednika Donalda Trumpa obećao je, međutim, pravnu akciju u narednim danima i odbio je priznati poraz, pozivajući se na izborne prevare velikog obima, ali ne pružajući nikakve dokaze do sada.

Kada je Trump pobijedio u 2016., Putin je požurio da mu uputi čestitku - ali je Trumpova protukandidatkinja na tim izborima, Hillary Clinton, također priznala poraz dan nakon izbora.

Putinov portparol Dmitrij Peskov danas je izjavio novinarima da je situacija ovaj put drugačija.

- Očigledno možete vidjeti da su tamo u toku određene zakonske procedure, koje je objavio aktuelni predsjednik - stoga je ova situacija drugačija i mi smatramo korektnim da sačekamo na zvaničnu objavu - kazao je.

Čelnici Kine, Brazila i Turske također čekaju da upute čestitke. A meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador također je izjavio da će sačekati s komentarom dok se zakonsko osporavanje izbora ne razriješi.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin danas je ponudio slično objašnjenje zašto je predsjednik Xi Jinping ostao nijem prema američkim izborima.

- Koliko mi znamo, rezultati predsjedničkih izbora bit će utvrđeni slijedeći američke zakone i procedure - kazao je on.

Peskov je sugerirao da će, kada tome dođe vrijeme, uslijediti Putinova poruka s čestitkom uz sav očekivani protokol.

- Podsjećam vas da je Vladimir Putin izjavio više nego jednom da će poštovati izbor američkog naroda, i da će biti spreman da sarađuje sa svakim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Država - kazao je Peskov, prenosi AP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.