12.11.2020. 15:10
0
Ispovijest: Zašto sam se prijavio za ispitivanje vakcine protiv COVID-19
Da bi se svijet vratio u normalne tokove, potrebna nam je vakcina i volonteri na kojima će se ona testirati, rekao je Reutersov reporter Steve Stecklow u ispovijesti o tome kako i zašto se odlučio biti 'pokusni kunić' za cjepivo protiv korona virusa.

Sve je počelo u mjesecu julu, kada su britanske vlasti objavile poziv za masovno, probno testiranje novih vakcina, priča ovaj Britanac, čiji je prijatelj preminuo od posljedica zaraze korona virusom samo mjesec dana ranije.

Bez mnogo razmišljanja, ispunio je formular, a već u septembru je dobio obavijest kako je među 250,000 “pionira u borbi protiv bolesti Covid-19” koji su se prijavili istim povodom. Početkom oktobra pozvan je da službeno aplicira za testiranje vakcine američkog proizvođača Novavax Inc NVAX-O. U tom momentu trebalo im je do 10,000 dobrovoljaca iz Velike Britanije za napredni stadij testiranja, gdje se utvrđuje sigurnost i efikasnost cjepiva, piše Reuters.

“Ako imate između 18 i 84 godine, u dobrom ste zdravstvenom stanju, ispunjavate uslove za sudjelovanje. Studija podrazumijeva šest posjeta tokom perioda od 13 mjeseci. Troškovi putovanja će biti nadoknađeni,” pisalo je u e-mail poruci.

Primivši poruku, započeo je istraživanje o američkoj kompaniji i vakcini, o kojima se dosta manje govorilo u javnosti u poređenju s ostalima koji su ušli u trku za Covid-19 cjepivo.

Za Stecklowa, Novavax vakcina se činila zanemarivo rizična. Iako nikad nisu primili odobrenje za vakcinu, Britanac je shvatio kako su za proizvodnju Covid-19 cjepiva upotrebljavali iste tehnologije koje su primjenjivane za uspješnu vakcinu protiv gripe.

Također, rezultati prve faze testiranja ovog cjepiva nisu otkrivali ozbiljne nuspojave kod preko 100 učesnika koji su je primili. Najgori slučaj je imao groznicu koja je trajala jedan dan.

“Odluka je pala. Pomislio sam ako će se život ikad vratiti u normalu, svijetu će trebati vakcina i dobrovoljci da se testira njena efikasnost. Na sebičnom nivou, svidjela mi se ideja da me što prije vakcinišu, s obzirom na to koliko je moja svakodnevica postala jednolična - a ponekad i zastrašujuća,” ispričao je Stecklow.

Stigao je na zakazani termin u bolnici na King Collegeu u Londonu, u zgradi gdje su se vršila klinička testiranja. Na recepciji su ga zamolili da skine masku koju je nosio, a koja je po njegovim riječima bila opremljena jakim filterima, te da stavi jednokratnu, hiruršku masku. Kasnije su mu pojasnili da je to bilo neophodno jer je njegova maska bila potencijalno kontminirana.

Nekoliko drugih volonter već je čekalo u velikoj prostoriji. U privatnom razgovoru sa doktorom, postavio je nekoliko pitanja vezanih za testiranje, a potom potpisao pristanak.

“Vratio sam se u veliku sobu, tehničar mi je uradio test na COVID-19, zalijepivši mi dugi bris u grlo, a zatim kroz nosnicu. Zatim se pripremio za vađenje krvi. Upozorio sam ga da su mi vene tanke i često su se pokazale problematičnim. Dva puta je promašio prije nego što je nazvao kolegu koji je imao više sreće.

Sama injekcija je prošla bez poteškoća. Ali kad mi je tehničar nakon toga provjerio krvni tlak, pokazalo se da je bio visok. Zamolio me da pričekam nekoliko minuta i da se smirim. Razmišljao sam o vježbama meditacije s kojima sam se uvijek sprdao, ali nedavno pokušao kako bi smanjio anksioznost izazvanu pandemijom - udahnite, izdahnite. Upalilo je”, nastavlja Stecklow.

U danima koji su uslijedili nije priimijetio nikakve nuspojave, a nakon tri sedmice očekuje ga revakcinacija. Konsultirao se sa doktorom Jamesom Galloweyem, koji je odgovorna osoba za njegovo testiranj. On mu je objasnio da još nije siguran šta s dobrovoljcima koji su primili placebo ako se Novavax cjepivo pokaže uspješnim ili ako se u međuvremenu odobri druga uspješna vakcina.

“Ako dobijemo drugu vakcinu koja djeluje, htjeli bismo da oni koji su primili placebo da prime tu vakcinu,” dodao je dr Gallowey.

Nije dao detalje o Novavax vakcini, jer nema pristup podacima, ali vjeruje kako će se učinkovita vakcina protiv Covid-19 pojaviti.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.