25.11.2020. 16:37
0
Turska i Rusija o uključenju drugih zemalja u mirovni proces u Karabahu
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o mogućnosti uključivanja drugih zemalja u napore da se održi prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su 10. novembra prekid vatre uz posredovanje Rusije kojim su zaustavljeni šestosedmični sukobi u planinskoj enklavi, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljena etničkim Armencima.

Ruski mirovnjaci raspoređeni su u enklavu prema sporazumu o prekidu vatre. Turska tamo nema mirovne snage, ali je potpisala sporazum s Rusijom o uspostavljanju zajedničkog centra za nadzor prekida vatre.

- Imamo priliku da ovo više razvijemo i proširimo. O tim naporima za razvoj i proširenje razgovarali smo i s Putinom - rekao je Erdogan.

Rekao je da bi proces održavanja prekida vatre mogao biti podignut "na drugačiji nivo" ako bi bile uključene i druge zemlje u regionu, ali u svojim javnim komentarima nije imenovao nijednu.

Turska i Rusija održavaju razgovore o parametrima nadzornog centra, ali turski izvor rekao je za Reuters da su se ove dvije zemlje sukobile oko želje Ankare da uspostavi nezavisno vojno posmatračko mjesto na teritoriji Azerbejdžana.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.