30.11.2020. 10:07
0
Kako su francuski policajci pretukli tamnoputog muzičkog producenta: Podignute optužnice protiv policajaca
Protiv četiri policajca osumnjičenih za premlaćivanje muzičkog producenta afro porijekla, za što postoji video snimak kao materijalni dokaz, podignute su optužnice.

Podsjetimo, žrtva brutalnog napada je Michel Zecler u čiji studio su upali policajci nakon što su ubacili suzavac, da bi ga potom brutalno pretukli.

Na saslušanju koje je završilo u ponedjeljak u 4:30 ujutru, tri policajca su optužena za 'namjerno nasilje od strane osobe sa javnim ovlaštenjima'.

Prema izjavi pariškog javnog tužioca Remyija Heitza, četvrti policajac je optužen za 'prevaru'.

Policajci su negirali da su zlostavljali Zeclera na rasnoj osnovi za vrijeme svađe koja je počela oko toga da li je Zecler nosio zaštitnu masku.

Policajci su također naveli da se u studiju u vrijeme upada snažno osjetio kanabis, koji je i pronađen u maloj količini u kasnijem pretresu.

Predsjednik Emmanuel Macron je bio vidno potresen video snimkom na kojem se vidi kako policajci premlaćuju Zeclera te se odmah očitovao i pozvao ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina na djelovanje.

- Prizori napada na Michela Zeclera su neprihvatljivi. Osramotili su nas, objavio je Macron na Twitteru.

Slike napada su izazvale bijes i osude nacije koja incident posmatra u širem kontekstu kontroverznog zakona o 'globalnoj sigurnosti' koji smatra prijestupom snimanje policije i objavljivanje snimaka online ako je utvrđena namjera ugrožavanja sigurnosti.

Grupe za ljudska prava i mediji tvrde da ovaj zakon stvara prostor za policijsko nasilje za koje se ne mora odgovarati.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.