30.11.2020. 14:16
0
Traže hitno odobrenje upotrebe: Modernina vakcina efikasna više od 94 posto!
Kompanija Moderna saopćila je da će zatražiti hitno odobrenje za upotrebu svoje vakcine protiv koronavirusa od Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), nakon što su posljednji podaci pokazali da je učinkovita više od 94 posto.

Moderna je drugi proizvođač lijekova koji je od FDA zatražio hitno odobrenje upotrebe. Prije njih je to uradio Pfizer, jedna od vodećih kompanija kada je riječ o vakcini protiv koronavirusa.

Ovo znači da bi u roku od nekoliko sedmica Amerikanci mogli dobiti prve doze ove vakcine, piše BBC.

Nova analiza koju je provela Moderna je pokazala 196 potvrđenih infekcija među 30.000 osoba koje su učestvovale u kasnoj fazi ispitivanja. U placebo grupi je zabilježeno 185 slučajeva koronavirusa, a u onoj koja je zaista primila vakcinu je bilo svega 11 zaraženih. Ovakvi rezultati govore o efikasnosti od 94,1 posto.

Također, vakcina je potpuno efikasna kada je riječ o teškom obolijevanju od koronavirusa s obzirom na to da od 30 teških slučajeva koji su učestvovali u ispitivanju nijedna osoba nije primila vakcinu, nego placebo. Također, došlo je do jedne smrti usljed zaraze koronavirusom u placebo grupi.

Moderna je rekla i da je djelotvornost vakcine konzistentna i kod ljudi različite starosne dobi, rase, pola.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.