3.12.2020. 20:04
0
Drugo tijelo izvučeno nakon potonuća brodice s migrantima kod Lesbosa
Tijelo žene izvučeno je u četvrtak kod grčkog otoka Lesbosa, i žrtva je identifikovana kao žena za koju je javljeno da je nestala nakon potonuća migrantske brodice prethodnog dana.

Obalna straža saopćila je da je tijelo izvučeno sa stjenovitog dijela obale, povećavajući ukupan broj poginulih u potonuću na dvije osobe.

Još 32 osobe, od kojih su svi iz Somalije i među njima je troje djece, spašeno je iz mora nakon što je gumena brodica u kojoj su putovali iz obližnje turske obale potonula kod Lesbosa u srijedu rano ujutro, saopćile su grčke vlasti.

Portparol vlade Stelios Petsas optužio je tursku obalnu stražu za odbijanje pomoći migrantima nakon što su uputili poziv da su u nevolji.

- Jasno je da im tursko plovilo, uprkos pozivu, nije pomoglo, nije spasilo putnike dok su bili u turskim teritorijalnim vodama. Upravo suprotno, oni su zatražili od njih da krenu naprijed, izveli su manevar prema čamcu kako bi nastavio s kursom prema grčkim obalama - izjavio je Petsas u četvrtak.         

Pestsas je kazao da bande krijumčara ljudima svjesno ugrožavaju ljudske živote, šaljući ih na ilegalni prelazak prema granicama Evropske unije u trošnim plovilima.         

- Ljude koji nisu u opasnosti na kopnu, Turska šalje u opasnost u plovilima koji ne ispunjavaju nikakve sigurnosne zahtjeve i prevoze ih ljudi bez dozvola ili znanja o pravilima plovidbe na moru – kazao je on, dodajući da je skretanje pogleda s takve prakse "uobičajena praksa“ u susjednoj Turskoj.

Grčka je još popularna ruta prema Evropskoj uniji za ljude koji bježe pred siromaštvom i sukobima na Bliskom istoku, Africi i Aziji. Ogromna većina i kreće s turskih obala ka obližnjim grčkim otocima, često u trošnim i uveliko nakrcanim brodicama i čamcima, prenosi Associated Press.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.