3.1.2021. 8:55
0
Haos na pomolu u Američkom kongresu: Grupa republikanaca u Kongresu će odbiti Bidenovu pobjedu
Republikanski senator Ted Cruz predvodit će grupu od 11 republikanaca koji će iduće sedmice u Kongresu osporiti pobjedu Joea Bidena u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokrata da preuzme dužnost, javljaju agencije u subotu.

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije najavio da će se 6. januara usprotiviti da Kongres potvrdi rezultata elektorskog kolegija.

Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa.

U izjavi objavljenoj u subotu, senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnutak povjerenstva koje će istražiti moguće “izborne prevare”.

U roku od deset dana povjerenstvo treba provesti reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.

Ako se ta revizija ne provede, “6. januara odbacit ćemo elektore spornih država”, navode potpisnici.

Prema američkom izbornom sustavu elektorski kolegij potvrđuje rezultate izbora s birališta i tako je 14. decembra kolegij potvrdio da je Biden dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat trebaju na konstituirajućoj sjednici u srijedu potvrditi te rezultate, što je uglavno ceremonijalni postupak.

Republikanac Donald Trump odbija priznati da je Biden pobijedio na izborima 3. novembra i pobjedu je pokušao osporiti brojnim tužbama o izbornim nepravilnostima i prevarama, no sve su mu tužbe odbačene.

U Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu, više od stotinu republikanskih  zastupnika glasat će protiv potvrde izbornih rezultata, navodi CNN,

Međutim, ni u jednom domu nemaju pobunjeni republikanci nemaju dovoljno glasova da uspiju u svojoj misiji.

Predsjednik Joe Biden treba prisegnuti 20. januara.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.