23.1.2021. 15:44
0
Rouhani: Iran započinje vakcinaciju protiv COVID-19 u narednim sedmicama
Iranski predsjednik Hassan Rouhani objavio je u subotu da će vakcinacija protiv COVID-19 započeti u narednim sedmicama u toj zemlji, najteže pogođenoj bliskoistočnoj državi pandemijom koronavirusa.

Strane vakcine su neophodne dok nam budu na raspolaganju domaće vakcine – izjavio je on u govoru koji je prenosila državna televizija, ne pružajući detalje koje će strane vakcine biti korištene.         

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, najviši autoritet vlasti u Iranu, zabranio vladi da uvozi vakcine iz Sjedinjenih Država i Britanije, država za koje tvrdi da nastoje proširiti zarazu na druge zemlje.

Rouhani je, poštujući Khamenijevu zabranu, tada izjavio da će vlada nabaviti „sigurne strane vakcine“.

Iran je krajem prošlog mjeseca objavio da će pokrenuti testiranja vlastite vakcine, navodeći da bi to moglo pomoći u borbi protiv pandemije, uprkos američkim sankcijama koje su ugrozile kapacitete za uvoz vakcina.

- Bilo je pozitivnih pomaka na poljima razvijanja lokalnih i stranih vakcina – izjavio je Rouhai, dodajući da bi se tri domaće vakcine -  Barekat, Pasteur i Razi, od kojih su neke razvijene u saradnji s drugim zemljama, mogle pojaviti na proljeće i ljeto.

Kuba je saopćila u ovom mjesecu da je potpisala ugovor s Iranom o transferu tehnologije za njenu najnapredniju vakcinu protiv koronavirusa i da su kasne faze kliničkih testova vakcine u toku u Iranu.

Teheran i Havana pod žestokim su američkim sankcijama, iako one izuzimaju lijekove stranih farmaceutskih firmi.

Osim razvoja vakcine, Iran učestvuje u shemi nabavke COVAX, koja ima za cilj osigurati vakcine za siromašne zemlje.

Iran je registrovao 1.150.000 zaraženih i 57.000 preminulih od koronavirusa, sudeći prema vladinim podacima.

U posljednjim je sedmicama zabilježen pad broja zaraženih i preminulih, prenosi Reuters.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.