22.2.2021. 11:30
0
Zalihe vakcina u Japanu ograničene, odgode davanja doza starijim osobama
Japan će nabaviti samo ograničene doze COVID-19 vakcina tokom prvih mjeseci uvođenja, a doze za starije osobe distribuirat će se postepeno, rekao je čelnik programa za imunizaciju Taro Kono.
Pfizer Inc, proizvođač jedine  vakcine protiv COVID-19 koja je odobrena u Japanu, pojačava proizvodnju u Evropi, ali te povećane zalihe vjerojatno neće stići do Japana do maja, upozorio je u nedjelju Kono.

- Željeli bismo započeti vakcinacije za starije osobe u aprilu, ali nažalost, broj dodijeljenih doza u početku će biti vrlo ograničen, pa želimo početi polako - rekao je Kono, prenosi Reuters.

Japan je pregovarao o nabavci više od 500 miliona doza COVID-19 vakcina koje su razvili zapadni proizvođači lijekova. Ali domaći regulatori do sada su odobrili samo jednu vakcinu, a nacija i dalje zavisi o uvezenim zalihama koje su zaustavljane zbog zaostajanja proizvodnje i kontrole izvoza.

Dok Japan i druge nacije razmišljaju o tome kako rastegnuti oskudne zalihe vakcina, nedavno izraelsko istraživanje pokazalo je da jedna doza Pfizera može zaštititi od virusa, a ne standardne dvije doze.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je u ponedjeljak da se regulatorno odobrenje za vakcine temelji na režimu s dvije doze.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.