23.2.2021. 20:43
0
Izrael dodjeljuje izvjesne količine vakcina Palestincima
Izrael je saopćio u utorak kako je odlučio da dodijeli manje količine svojih vakcina protiv koronavirusa Palestincima i drugim neidentifikovanim zemljama.

Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je, iako je Izrael nabavio vakcine za vlastito stanovništvo, njegova zemlja stvorila manje viškove neiskorištenih vakcina protiv COVID-19.

- Odlučeno je, stoga, da pomognemo medicinskim timovima palestinskih vlasti i nekoliko zemalja koje su kontaktirale Izrael sa simboličnim količinama vakcina - navodi se u saopćenju.

Izrael je u ovom mjesecu dostavio 2.000 doza Modernine vakcine za palestinske medicinske radnike na Zapadoj obali. Jevrejska država obećala je ukupno podijeliti 5.000 doza.

Izrael se našao pod međunarodnim kritikama što nije dodijelio značajnije količine vakcina Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Izraelske vlasti tvrde da na osnovu prelaznog mirovnog sporazuma iz 1990-ih godina nisu odgovorne za pružanje medicinske zaštite na tim teritorijama.

Izrael je već dao barem jednu dozu vakcine za skoro polovinu svojih 9,3 miliona stanovnika, što je jedna od najviših stopa vakcinacije po glavi stanovnika u svijetu, prenosi AP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.