5.3.2021. 10:46
0
Giffey i Pejčinović-Burić u povodu 8. marta: Za život bez nasilja
U zajedničkoj izjavi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena UN-a, njemačka ministrica za porodična pitanja, starije građane, žene i omladinu Franziska Giffey i generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić ističu značaj 10. godišnjice Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija, otkako je otvorena za potpisivanje u Istanbulu 2011. Godine, saopćeno je iz Vijeća Evrope.
One naglašavaju da je postigut značajan napredak u zaustavljanju takvog nasilja, sa 34 zemlje koje su do sada pristupile Konvenciji, ali i zato što je uspješan nadzor u polovini tih zemalja rezultirao saradnjom i razmjenom praksi.

I dalje postoje mnoge prepreke i izazovi, od povećanog broja poziva na SOS linije za nasilje u porodici tokom restrikcija i ograničenja kretanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, do političkih pokreta protiv Konvencije zasnovanih na lažnom tumačenju njenih ciljeva. Ipak na te izazove se mora suočiti s odlučnošću.

Ministrica Giffey i generalna sekretarka Pejčinović Burić postavili su cilj za narednih 10 godina - i po mogućnosti prije - da svih 47 država članica Vijeća Evrope pristupe Konvenciji.

(FENA)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.