13.4.2021. 21:24
0
Afganistanski mirovni samit od 24. aprila do 4. maja u Turskoj
Turska će organizirati afganistanski mirovni samit od 24. aprila do 4. maja koji bi trebao pokrenuti napore za okončanje rata i u Afganistanu i omogućiti postizanje političkog rješenja, saopćile su u utorak turske vlasti.

Na samitu će učestvovati Ujedinjene nacije i Katar kao dio podrške SAD-a za unapređenje razgovora prije roka za povlačenje stranih trupa iz Afganistana 1. maja.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će samitu prisustvovati afganistanska vlada i talibanska pobunjenička grupa. Međutim, talibani su rekli da se još nisu obavezali prisustvovati na sastanku u zakazanom terminu.

- Naše interne rasprave u vezi s tim još nisu završene, datum se ne može odrediti dok se naše rasprave ne završe - rekao je Muhamed Naem, glasnogovornik talibana.

U ponedjeljak su talibani izjavili da ne žele prisustvovati razgovorima u Turskoj koji su prvobitno bili predviđeni za 16. april.

- Sudjelovanje na konferenciji i dnevni red bili su predmet opsežnih konsultacija s afganistanskim stranama - saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik Joe Biden odlučio je povući američke trupe iz Afganistana do 11. septembra 2021., na godišnjicu napada 11. septembra koji su izazvali strano prisustvo, rekli su u utorak Reutersu tri izvora upoznata s tom odlukom.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.