15.4.2021. 20:57
0
Bjorkholm: Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna
Zdravstvene vlasti u Švedskoj saopćile su da je situacija s koronavirusom u zemlji "ozbiljna" i da su se bolnice brzo napunile pacijentima širom zemlje.

Švedska je prijavila više od 7.000 novih slučajeva koronavirusa i 41 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Britta Bjorkholm iz Švedske agencije za javno zdravstvo kaže da je "sada vrijeme da počnemo slijediti preporuke."

Oko 400 pacijenata s COVID-19 trenutno se liječi na odjelima intenzivne njege u bolnicama. Bjorkholm kaže da je sve veći broj slučajeva otkrivenih kod djece i mladih u Švedskoj. Ali naglasila je da je to vjerojatno zbog poboljšanih postupaka testiranja, a ne zbog novonastalih trendova, javlja AP.

Kaže da su nedavne studije pokazale da se čini kako brzo raširena varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji ne povećava rizik od ozbiljnih bolesti kod djece i mladih.

Uprkos kašnjenju u cijeloj Evropi s početkom vakcinacije cjepivom Johnson&Johnson, Švedska se drži cilja da svi punoljetni Šveđani dobiju barem jednu dozu do 15. augusta. Švedska je zabilježila više od 892.000 slučajeva koronavirusa i 13.761 potvrđenih smrtnih slučajeva.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.