19.8.2021. 8:39
0
Kina pojačava vojne vježbe kod Tajvana, mogao bi da završi kao Afghanistan?
Kineska Narodnooslobodilačka vojska izvela je vojne vježbe kod Tajvana u poslednjoj vojnoj eskalaciji u Tajvanskom moreuzu posle mjeseci jačanja tenzija, uz poruke kineskih državnih medija da bi Tajvan mogao da završi kao Avganistan ako nastavi da se oslanja na SAD, pišu svjetski mediji, prenosi RSE.

Kineski borbeni avioni, protivpodmornički avioni i borbeni brodovi u utorak, 17. avgusta, izveli su vojne vježbe blizu Tajvana s obrazloženjem Narodnooslobodilačke armije da su vežbe neophodne za očuvanje kineskog suvereniteta, navodi Associated Press.

Kina je, kako ističe AP, pojačala vojne vežbe oko Tajvana koji smatra svojom teritorijom. Portparol kineske istočne komande naveo je u saopštenju je da su nedavne provokacije SAD i Tajvana ozbiljno povredile suverenitet Kine.


Vježbe kineske Narodnooslobodilačke armije su "ozbiljan odgovor" na "spoljno mješanje i provokacije tajvanskih nezavisnih snaga", rekao je on.  "Nedavno su SAD i Tajvan napravili niz provokacija, šaljući ozbiljno pogrešne signale, ozbiljno povređujući kineski suverenitet i ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", prenosi Radio Slobodna Evropa.


S druge strane, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u potpunosti shvatilo i procijenilo situaciju na moru i u vazduhu i da je spremno da odgovori u svakom pogledu.

Kineske vojne vježbe predstavljaju poslednju vojnu eskalaciju u Tajvanskom moreuzu, gde se tenzije pojačavaju mjesecima, ocjenjuje The Times i ukazuje da Kina izvodi vježbe i obuke pokazujući odlučnost da zauzme ostrvo koje smatra svojom teritorijom, ali koje ima bezbjednosni pakt sa SAD o snabdevanju vojne opreme i tehnologije kako bi se odvratila invazija.


Za razliku od Avganistana, ističe Blumberg, Tajvan uživa u četvrt vijeka demokratske vladavine bez unutrašnjih sukoba i preživio je povlačenje američkih snaga prije više od četiri decenije bez incidenata.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.