23.8.2021. 12:20
0
Na aerodromu u Kabulu ubijen pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti
U pucnjavi koja je izbila na jednoj od kapija međunarodnog aerodroma u Kabulu ubijen je najmanje jedan pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti u ponedjeljak ujutro, saopćili su njemački zvaničnici, u posljednjem u nizu haotičnih prizora koji su usporili zapadne napore da evakuišu ljude koji bježe pred talibanskim preuzimanjem vlasti nad zemljom.

Pucnjava u blizini vojnog dijela aerodroma došla je u vrijeme dok su talibani poslali svoje borce na sjever zemlje kako bi se suočili s pobunom u nastajanju protiv militanata koji su osvojili zemlju prije sedmicu dana u munjevitoj ofanzivi. Talibani tvrde da do sada nije bilo sukoba iako su pobunjenici već osvojili tri ruralne oblasti u planinama Hindu Kush.


Iako su afganistanske snage sigurnosti uglavnom bile u rasulu ili su pobjegle pred talibanskim napredovanjem, neki naoružani Afganistanci ostali su na kabulskom aerodromu da pomažu zapadnim zemljama i ostalima dok nastoje da evakuiraju ljude koji su se tu okupili. Ostalo je nejasno da li oni pripadaju afganistanskim graničnim snagama koje su svojevremeno štitile aerodrom ili su angažirani u zapadnim vojskama kao privatni  naoružani zaštitari , prenosi AP.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.