29.8.2021. 13:23
0
Britanija završila vojne evakuacije iz Afganistana
Vojni avioni koji su prevozili britanske vojnike i diplomate iz Kabula sletijelii su u britansku zrakoplovnu bazu u blizini Londona u nedjelju nakon što je britanska dvosedmična operacija evakuacije okončana.

Britanski ambasador u Afganistanu, Laurie Bristow, bio je među onima koji su dnas stigli u RAF-ovu bazu Brize Norton sjeverozapadno od Londona, satima nakon što je vlada objavila da je svo britansko osoblje napustilo Kabul.

Britanija tvrdi da je evakuirala više od 15.000 svojih građana i Afganistanaca u potrebi za zaštitom u protekle dvije sedmice, ali da je i do 1.100 Afganistanaca s pravom ulaska u Britaniju ostalo.

- Pokušali smo dati sve od sebe - izjavio je viceadmiral, Ben Key, nadležan za britansku operaciju evakuiranja.

Premijer Boris Johnson pohvalio je u video poruci kolosalni“ napor, rekavši da je to bila „misija koja nije bilo nalik na bilo šta što smo vidjeli u našim životima“.

On se, međutim, suočava sa snažnim kritikama zbog nemogućnosti da prebaci na sigurno sve one Afganistance koji su pomagali britanskim snagama tokom njihovog 20-godišnjeg angažmana u Afganistanu, koji je pokrenut nakon napada na američke gradove 11. septembra  2001.

Johnson je priznao kako Britanija „ne bi voljela da ode na taj način“, ali da „mi moramo priznati da smo došli ovdje sa Sjedinjenim Državama i američka vojska je podnijela najveći teret borbi“, prenosi AP.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.