8.9.2021. 9:45
0
Berlin optužio Rusiju za hakerske napade na njemačke političare
Njemačka vlada pozvala je Moskvu da odmah prekine "ilegalne sajber aktivnosti" usred porasta fišing (phishing) napada na političare uoči ključnih parlamentarnih izbora ovog mjeseca, ističe The Washington Post, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njemačka je optužila Rusiju da stoji iza sajber napada na njemačke političare radi širenja dezinformacija uoči izbora koji će odlučiti ko će naslijediti Angelu Merkel, dok u Berlinu raste zabrinutost da bi Moskva mogla da pokuša da ponovi uplitanje kao u slučaju američkih izbora 2016. godine, pišu svjetski mediji.


Portparolka njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase (Sasse) rekla je novinarima u ponedeljak, 6. septembra, da su njemački zvaničnici izrazili zabrinutost ruskim kolegama prošle sedmice nakon što su mete napada bili članovi saveznog i lokalnih parlamenata.


Njemačka obavještajna služba upozorila je u julu da je grupa Ghostwriter od februara izvodila "intenzivne napade", kao moguću pripremu za operacije "hakovanja i curenja" u kojima se kradu informacije koje bi kasnije bile objavljene, bilo u njihovom izvornom obliku ili falsifikovane. Rusija je više puta negirala navode sa Zapada o mješanju u izbore, tvrdeći da se nikada ne meša u izbore u drugim zemljama i da to nikada neće činiti - piše RSE.

Berlin je, kako navodi The Washington Pos i ranije optuživao Rusiju za sajber napade, od kojih je najpoznatiji hakovanje njemačkog parlamenta 2015. godine, kada je pokušano da se instalira softver za trajni pristup kompjuterskoj mreži parlamenta.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.