21.9.2021. 17:15
0
Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka
Litvinjenko, bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je od trovanja polonijumom 2006. u Londonu. Javna istraga u Velikoj Britaniji sprovedena 2016. zaključila je da je ubistvo "vjerovatno odobrio" ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija negira bilo kakvu umješanost u njegovu smrt. U britanskoj istrazi navedeno je da su bivši pripadnik ruske tajne službe (KGB) Andrej Lugovoj i još jedan Rus, Dmitrij Kovtun, namerno otrovali Litvinjenka, ubacivši radioaktivne supstance u njegovo piće.

Marija, udovica Litvinjenka, obratila se potom Sudu za ljudska prava u Strazburu, koji se saglasio sa zaključkom istrage u Velikoj Britaniji. Zaključeno je da neuspeh Rusije da opovrgne tvrdnje da je ona organizovala trovanje dodatno ukazuje na odgovornost države.

I Lugovoj i Kovtun negiraju bilo kakvu umješanost u ubistvo. Sud je naložio Rusiji da isplati 100.000 evra Litvinjenkovoj udovici na ime nematerijalnih troškova i još 22.500 evra kao kompenzaciju za sudske troškova, iako je ona tražila odštetu od 3,5 miliona evra. 

Ruske vlasti, kao i Lugovoj i Kovtun, sve vreme odlučno negiriju bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt. Lugovoj je nekada bio član donjeg doma ruskog parlamenta kao član desničarske nacionalističke partije. Osudio je britansku istragu, nazivajući je "otvorenom laži".

 
(Amer Mujezinović) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.