21.9.2021. 19:23
0
J&J kaže da druga doza pojačava zaštitu za umjereno teški COVID-19 na 94%
Johnson & Johnson (JNJ.N) naveli su u utorak da je druga injekcija vakcine protiv COVID-19 dana otprilike dva mjeseca nakon što je prva povećala svoju efikasnost na 94% u Sjedinjenim Državama u odnosu na umjerene do teške oblike bolesti.

To se uspoređuje sa 70% zaštite jednom dozom. Podaci će pomoći J&J -u da se obrati SAD -u regulatorima za povišenje ubrizgavanja čak i dok kompanija naglašava trajnost svoje cjepiva s jednim dozom kao alata za ublažavanje globalne pandemije.

Predsjednik Joe Biden zalaže se za pojačane injekcije uslijed sve većih hospitalizacija uzrokovanih varijantom Delta, a J&J, jedini proizvođač lijekova s jednokratnom vakcinom protiv COVID-19 odobrenom u Sjedinjenim Državama, bio je pod pritiskom da iznese dokaze o učinkovitosti dodatne doze. Kompanija je sada "prikupila dokaze da potiskivanje dodatno povećava zaštitu od COVID-19", rekao je dr. Paul Stoffels, glavni naučni direktor J & J -a, rekao je u saopćenju.


J&J je rekao da je pojačivač dan dva mjeseca nakon prve doze povećao nivo antitijela četiri do šest puta. Kada se daje šest mjeseci nakon prve doze, razina antitijela porasla je dvanaest puta, pokazali su podaci objavljeni prošlog mjeseca, koji ukazuju na veliko poboljšanje zaštite s dužim razmakom između doza.

J&J je rekao da nema dokaza o smanjenoj efikasnosti tokom trajanja studije od marta do kraja jula - perioda koji je uključivao uticaj varijante Delta. Učinkovitost cjepiva u stvarnom svijetu varirala je prema dobi. Za mlađe od 60 godina, vakcina je bila 86% efikasna u sprječavanju hospitalizacije naspram 78% za one 60 i starije.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.