27.9.2021. 11:34
0
Izraelska vojska ubila pet Palestinaca, među njima i 16-godišnjaka
Izraelske snage izvele su niz hapšenja tokom vikenda protiv pripadnika Hamasa širom okupirane Zapadne obale, što je izazvalo oružane sukobe u kojima je ubijeno pet Palestinaca, a dva izraelska vojnika su teško ranjena.

Bilo je to najsmrtonosnije nasilje između izraelskih snaga i Palestinaca na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko sedmica. U regiji je posljednjih mjeseci zabilježen porast sukoba, a tenzije su potaknute izgradnjom izraelskih naselja,  i posljedicama krvavog rata između Izraela i  Hamasa u Pojasu Gaze u maju.

Izraelska vojska je saopćila da je nekoliko sedmica pratila pripadnike Hamasa i da su racije započete kao odgovor na neposredne prijetnje, javlja AP.

Izraelski premijer Naftali Bennett pohvalio je izraelske snage, rekavši da su djelovale "kako se očekivalo. Sukobile su se s neprijateljem i mi ih u potpunosti podržavamo.”

U saopćenju, vojska je navela da je krenula u pet istovremenih racija, a vojnici su otvorili vatru nakon što se na njih pucalo na dvije lokacije. Navodi se da je pet Palestinaca ubijeno, a nekolicina drugih uhapšeno.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su dvojica Palestinaca ubijena iz vatrenog oružja u blizini grada Jenina na sjeveru Zapadne obale, a tri su ubijena u Bidduu, sjeverno od Jerusalema.

Hamas je potvrdio da su četvorica poginulih, uključujući sva tri ubijena u Bidduu, njihovi pripadnici. Palestinski zvaničnici rekli su da je među poginulima i 16-godišnji dječak.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.