10.10.2021. 10:08
0
U Iraku prijevremeni parlamentarni izbori, zatvorene sve granice
Vlasti Iraka privremeno su zatvorile granice povodom održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju.

Ured za civilno zrakoplostvo Iraka saopćio je da su suspendirani i svi avionski letovi na aerodromima Bagdadu, Najefu, Basri, Erbilu i Suleymaniji.  Avioletovi svih kompanija u Iraku će biti obnovljeni u ponedjeljak ujutro.


Do ponedjeljka su zatvorene i sve kopnene i pomorske granice, javlja Anadolija.  U izbornoj utrci za novi saziv parlamenta, koji broji ukupno 329 zastupničkih mjesta, borit će se 3.249 kandidata koji predstavljaju 21 koaliciju i 109 političkih stranaka.

Izborna komisija Iraka ranije je saopćila da pravo glasa na izborima ima 24 miliona birača od ukupno 40 miliona stanovnika te zemlje.  Glasanje će nadzirati oko 1.800 stranih posmatrača. Izborni proces je organiziran uz pojačane mjere sigurnosti, prenosi Al Jazeera.


Izbori su prvobitno planirani za 2022. godinu, ali su raspisani ranije nakon masovnih antivladinih protesta koji su izbili 2019. godine zbog duboko ukorijenjene korupcije i loših javnih usluga.


Današnji izbori su peti od 2003. godine i američke invazije kojom je srušena vlast bivšeg iranskog predsjednika Saddama Hussein.Današnji izbori su peti od 2003. godine i američke invazije kojom je srušena vlast bivšeg iranskog predsjednika Saddama Hussein.Današnji izbori su peti od 2003. godine i američke invazije kojom je srušena vlast bivšeg iranskog predsjednika Saddama Hussein.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.