16.10.2021. 15:53
0
Rusija zabilježila nove rekorde dnevnog broja zaraženih i umrlih u pandemiji
Dnevni broj preminulih od koronavirusa u Rusiji prvi put je nadmašio cifru od 1.000 ljudi.

Vlasti su u subotu izvijestile o 1.002 preminulih u periodu od 24 sata. Istoga dana javljeno je o 33.200 novozaraženih, također novom rekordu.

Već sedmicama se situacija s koronavirusom u Rusiji uporno pogoršava. Ta zemlja je zabilježila ukupno nešto više od 222.000 preminulih otkako je pandemija izbila. Ruske zdravstvene vlasti redovno su metom kritika zvog prijavljivanja znatno manjih brojki novozaraženih i umrlih, tako da je stvarna situacija čak i gora nego što brojke ukazuju.

Visoka stopa zaraženih i umrlih u zemlji izazvana je djelimično i generalnom nespremnošću među stanovništvom da se vakciniše, i posebno spkepticizmom prema pet raznih vakcina razvijenih u Rusiji – od kojih je jedna, Sputnik V, prva koja je pokrenuta za korištenje među širom populacijom. Zapadne vakcine, s druge strane, nisu odobrene za korištenje u Rusiji.

Tek 30 posto Rusa potpuno je vakcinisano do sada, sudeći po posljednjim zvaničnim brojkama. Nasuprot tome, brojne evropske zemlje vakcinisale su više od 60 posto svog stanovništva.  Uprkos velikom broju zaraženih, nisu uvedene nikakve značajnije restrikcije u cilju suzbijanja širenja virusa. Kremlj je nedavno odbacio nacionalni lockdown, navodeći da se odluke o uvođenju restrikcija donose na regionalnom nivou, prenosi dpa.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.