21.10.2021. 16:00
0
Parlament Benina izglasao legalizaciju abortusa
Parlamentarci u Beninu izglasali su legalizaciju abortusa u toj zapadnoafričkoj zemlji, gdje je abortus već ranije bio legalan ali pod ograničenim uvjetima, javlja AP.

Prema novom zakonu usvojenom u srijedu, žene mogu prekinuti trudnoću u prva tri mjeseca ako postoji vjerovatnoća da će ,,trudnoća pogoršati ili izazvati materijalne, obrazovne, profesionalne ili moralne poteškoće, protivno interesu žene ili nerođenog djeteta".

Ranije je abortus bio dozvoljen samo ako je prekid trudnoće "ugrožavao život majke, bio rezultat silovanja ili incesta ili kada plod ima posebne smetnje koje bi uticale na život i razvoj nerođenog djeteta". Po završetku burne rasprave u parlamentu, i nakon što su se neki zakonodavci oštro protivili daljoj legalizaciji abortusa, amandman je ipak na kraju usvojen.

- U Beninu skoro 200 žena umre svake godine zbog komplikacija tokom pobačaja - rekao je ministar zdravlja Benjamin Hounkpatin u četvrtak.


Ova mjera bit će olakšanje za mnoge žene koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom i prisiljene su ugroziti svoje živote zbog životno rizičnih i ilegalnih pobačaja - dodao je on.  Uticajna biskupska konferencija Benina u saopćenju je navela da je "veoma zabrinuta zbog predloženog zakona o legalizaciji abortusa".


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.