26.10.2021. 22:54
0
Guterres osudio "epidemiju pučeva"
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres napao je ono što je nazvao “epidemijom pučeva” u utorak i zatražio je od Vijeća sigurnosti da ih efektivno odvrati dok se 15-člano tijelo pripremalo da raspravlja o vojnom preuzimanju vlasti u Sudanu.

- Sudanski narod pokazao je veoma jasno svoju intenzivnu želju za reformom i demokratijom - izjavio je čelnik Svjetske organizacije novinarima dok je ponovo osudio jučerašnje preotimanje vlasti od strane sudanske vojske i zatražio je od svih strana da pokažu “maksimalnu suzdržanost”.

Vodeći sudanski general Abdel Fattah al-Burhan danas je branio vojno preuzimanje vlasti, rekvši da je svrgnuo vladu premijera Abdalle Hamdoka kako bi izbjegao građanski rat.

- To je posljednje u nizu vojnih preuzimanj vlasti - od Mijanmara, Malija i Gvineje i pokušaja pučeva u nekoliko ostalih zemalja.

Viječe sigurnosti - koje ima ovlasti da uvede sankcije ili da odobri vojnu akciju - podijeljeno je oko pristupa raznim sukobima u svijetu, dok su Sjedinjene Države i druge zapadne članice vijeća suprotstavljene Rusiji i Kini. Vijeće bi trebalo održati sastanak iza zatvorenih vrata u utorak.  Ulazujući na snažne geoplitičke podijele, Guterres je izjavio da Vijeće sigurnosti “ima poteškoća u poduzimanju snažnih mjera” i da društvene posljedice pandemije COVID-19 stvaraju “okruženje u kome neki vojni zapovjednici smatraju da imaju apsolutni imunitet, da mogu raditi šta požele jer im se ništa neće desiti”.

- Moj apel očigledno namijenjen velikim silama jeste da se okupimo jedinstveni u Vijeću sigurnosti po pitanju ove epidemije pučeva. Uočili smo da efektivna sredstva odvraćanja danas nisu upotrebljena - izjavio je Gutterres.

Vijeće je objavilo saopćenja u kojima izražava zabrinutost situacijom u Mijanmaru i osuđuje vojno preuzimanje vlasti u Maliju. Ono danas rasptavlja o eventualnom saopćenju o Sudanu, saopćili su diplomati, prenosi Reuters.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.