10.11.2021. 9:36
0
Kina spremna sarađivati sa SAD-om uz međusobno poštovanje
Uoči očekivanog virtualnog sastanka s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je zemlja spremna sarađivati sa SAD-om pod uvjetom međusobnog poštovanja.

Peking obično koristi izraz "međusobno poštovanje" pozivajući na bolju komunikaciju sa SAD-om. 

- Trenutno, Kina-SAD odnosi su u kritičnom historijskom trenutku. Obje zemlje će imati dobit od te saradnje. Saradnja je jedini pravi izbor - kazao je Xi u pismu upućenom Nacionalnom odboru za američko-kineske odnose, neproftnoj organizaciji sa sjedištem u New Yorku.


Biden i Xi trebali bi održati virtualni sastanak sljedeće sedmice, javio je Reuters. Početkom oktobra CNBC je izvijestio kako dvojica čelnika planiraju održati takav sastanak prije kraja godine.

- Sijedeći načela međusobnog poštivanja, miroljubive koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobivaju, Kina je spremna sarađivati sa Sjedinjenim Državama kako bi poboljšala razmjenu i saradnju u cijelosti - navodi se u pismu.


Pismo je na engleskom pročitao kineski ambasador u SAD-u Qin Gang tokom godišnje gala večeri Nacionalnog odbora za američko-kineske odnose, a događaj se prenosio uživo u srijedu ujutro po pekinškom vremenu. Pismo dolazi u trenutku kada se očekuje da će Xi dodatno učvrstiti svoju moć na političkom sastanku na visokom nivou u Pekingu ove sedmice. Kineski čelnik ukinuo je ograničenja predsjedničkih mandata, što mu dopušta da ostane predsjednik duže od dva mandata.


Napetosti između SAD-a i Kine eskalirale su u posljednjih nekoliko godina. Bidenov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump, počeo je zauzimati oštar stav prema Kini, uvodeći carine na milijarde dolara vrijedan uvoz iz Kine te je stavio nekoliko kineskih tehnoloških kompanija na crnu listu.

Bidenova administracija zadržala je Trumpovu tvrdu poziciju i više je sarađivala s tradicionalnim američkim saveznicima na kolektivnom pritisku na Peking.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.