11.11.2021. 19:26
0
U Holandiji broj slučajeva koronavirusa dostigao rekord, razmatraju novo djelomično zatvaranje
FOTO: Reuters
Holandska vlada u četvrtak je razmatrala da li da uvede prvo djelomično zatvaranje u zapadnoj Evropi od ljeta, jer su broj novih slučajeva koronavirusa skočili na najviši nivo od početka pandemije.

Porast broja infekcija koji je počeo kada su mjere socijalnog distanciranja ukinute krajem septembra izvršio je pritisak na bolnice širom zemlje, prisiljavajući ih da smanje redovnu njegu radi liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19, prenosi novinska agencija Reuters.


Broj novih zaraženih koronavirusom u zemlji od 17,5 miliona udvostručio se u protekloj sedmici i dostigao rekord od oko 16.300 u 24 sata u četvrtak.


Kako bi obuzdao epidemiju, vladin savjetodavni odbor za pandemiju u četvrtak je preporučio uvođenje djelimičnog zatvaranja, zatvaranje pozorišta i bioskopa, ukidanje velikih događaja i zatvaranje kafića i restorana ranije, javila je televizija NOS. Kabinet privremenog premijera Marka Ruttea raspravljat će o savjetima na hitnom sastanku u četvrtak navečer, a svoje odluke će objaviti tokom televizijske konferencije za novinare koja je zakazana za petak u 18:00 GMT, piše u tekstu Reutersa.


Vlada često slijedi preporuke panela stručnjaka. Nakon djelimičnog zatvaranja od oko dvije sedmice, tokom kojeg bi škole ostale otvorene, ulaz na javna mjesta trebao bi biti ograničen na osobe koje su u potpunosti vakcinisane ili su se nedavno oporavile od infekcije koronavirusom, navodi se u savjetu.

Čak i kada se zaraze povećaju na rekordne nivoe, mnoge razvijene zemlje su prihvatile stav da uvođenje vakcina znači da su blokade nepotrebne. Britanija se oslanja na dopunske injekcije kako bi povećala imunitet i pokušala izbjeći preopterećenje svog zdravstvenog sistema. Holandija je do sada davala dopunske injekcije maloj grupi ljudi sa slabim imunološkim sistemom. Počet će ih nuditi osobama starijim od 80 godina u decembru, dok će dodatni snimci na kraju biti dostupni za sve starije od 60 godina.


Oko 85% odrasle populacije u Holandiji u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19. Prošlog mjeseca, otprilike 56% holandskih pacijenata oboljelih od COVID-19 u bolnicama i 70% onih na intenzivnoj njezi bilo je nevakcinisano ili samo djelimično vakcinisano. Nevakcinisani pacijenti sa COVID-19 u holandskim bolnicama imali su srednju starost od 59 godina, u poređenju sa 77 godina za vakcinisane pacijente, pokazali su podaci Holandskog instituta za zdravlje (RIVM).

Prošle sedmice, Holandija je ponovo uvela maske i proširila listu mjesta za koje je potrebna "korona propusnica" koja pokazuje vakcinaciju ili negativan rezultat testa, kako bi dobili pristup.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.