19.11.2021. 20:13
0
Merck pilula protiv COVID-19 podržana za hitnu upotrebu u EU
Evropska agencija za lijekove (EMA) podržala je danas pilulu protiv Covid-19 farmaceutske kompanije Merck za hitnu upotrebu prije njenog formalnog odobrenja i počela revidirati Pfizerovu antivirusnu tabletu jer se broj slučajeva zaraze koronavirusom povećava u čitavoj Evropi.

Dvije tablete američkih farmaceutskih divova predstavljaju potencijalno revolucionarni korak u borbi protiv koronavirusa jer studije pokazuju da smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih pacijenata.  Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da, iako pilula Merck još nije odobrena, "izdala je savjet" kako bi pojedine zemlje u 27-članoj EU mogle odlučiti hoće li je koristiti u slučaju porasta infekcija.

- Lijek, koji trenutno još nije odobren u EU, može se koristiti za liječenje odraslih osoba oboljelih od koronavirusa kojima nije potreban dodatni kisik i koji su pod povećanim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti - stoji u saopćenju EMA-e, prenosi AFP.


EMA je izdala ovu preporuku kako bi podržala nacionalna tijela koja mogu odlučiti o mogućoj ranoj upotrebi lijeka prije odobrenja, na primjer u uslovima hitne upotrebe, a zbog rastuće stope zaraze i smrti od Covid-19 u cijeloj EU. Merck pilule ne bi trebale koristiti trudnice ili žene koje ne koriste kontracepciju i mogle bi zatrudnjeti, saopćila je EMA.

Pilulu treba dati što je prije moguće nakon pojave simptoma Covida, a najkasnije u roku od pet dana. Zatim je treba uzimati pet dana, navode iz  EMA-e.  Evropska agencija za lijekove očekuje da će do kraja godine donijeti odluku o službenom odobrenju za pilulu Merck, također poznatu kao molnupiravir.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.