23.11.2021. 11:18
0
Turska lira oslabila je 8% nakon što je Erdogan podstakao rasprodaju
FOTO: Reuters
Tečaj turske lire pao je u utorak za 8 posto nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan branio nedavno oštro smanjenje kamatnih stopa i obećao da će pobijediti u svom "ekonomskom ratu za nezavisnost" uprkos raširenim kritikama i molbama da se preokrene kurs.

Lira je pala na čak 12,49 u odnosu na dolar nakon što je dosegla rekorde u posljednjih 11 uzastopnih sesija. Izgubio je 40% svoje vrijednosti ove godine, uključujući pad od skoro 20% od početka prošle sedmice. Erdogan je izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu popuštanja koji ima za cilj, kako kaže, da podstakne izvoz, investicije i radna mjesta - čak i kada se inflacija penje na blizu 20 posto, a depresijacija valute ubrzava, nagrizajući zaradu Turaka,m prenosi agencija Reuters.


Bivši zamjenik guvernera centralne banke Semih Tumen, kojeg je Erdogan smijenio prošlog mjeseca, pozvao je na hitan povratak politici koja štiti vrijednost lire.

"Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse za uspjeh mora se odmah napustiti i moramo se vratiti kvalitetnoj politici koja štiti vrijednost turske lire i prosperitet turskog naroda", poručio je na Twitteru.


Lira je ove godine daleko najlošija na tržištima u razvoju, uglavnom zbog onoga što analitičari nazivaju nepromišljenim i preranim monetarnim popuštanjem. U odnosu na euro, valuta je oslabila na novi rekordni nivo od 13,4035.  Činilo se da su kupci presahnuli jer su mjerači volatilnosti skočili na najviše nivoe od marta, kada je Erdogan naglo smijenio bivšeg šefa centralne banke jastreba i postavio istomišljenika kritičara visokih stopa.


"Raspojave pokazuju da na tržištu nema likvidnosti", rekao je jedan diler valute, navodeći Erdoganove komentare kao glavni pokretač.

Prinos 10-godišnjih referentnih obveznica porastao je iznad 21% po prvi put od početka 2019. Turske dolarske obveznice pale su za više od 1 centa u ranom trgovanju, pokazuju podaci Tradeweba.  Kako je lira pala, glavni indeks dionica (.XU100) je skočio 1,5% zbog naglo jeftinih procjena.


Centralna banka je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15%, što je znatno ispod inflacije od skoro 20%, i signaliziralo dalje popuštanje.  Od septembra je smanjila stope za ukupno 400 poena, što je, kako su analitičari nazvali opasnom greškom u politici, s obzirom na duboko negativne realne prinose, i s obzirom na to da su praktično sve druge centralne banke počele da pooštravaju ili se spremaju da to učine.


Analitičari su rekli da će uskoro biti potrebno hitno povećanje stope, dok su spekulacije o remontu kabineta u koje je uključen i ministar finansija Lutfi Elvan, također vagao. Erdogan je branio tu politiku na konferenciji za novinare kasno u ponedjeljak i rekao da stroža monetarna politika neće smanjiti inflaciju.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.