24.11.2021. 14:41
0
U Iranu pogubljen muškarac optužen za ubistvo djevojke
U Iranu je u srijedu pogublejn muškarac koji je uhapšen zbog ubistva kada je imao 17 godina, saopćilo je pravosuđe, uprkos apelima grupa za ljudska prava, uključujući Amnesty International, da mu poštede život.

Arman Abdolali pogubljen je u zatvoru Rajai Shahr u blizini Teherana, u skladu sa "qesas" pravdom "oko za oko" koju je zahtijevala porodica žrtve, navodi se na web stranici pravosuđa Mizan Online.

Amnesty International je 11. oktobra apelovao na Iran da zaustavi pogubljenje 25-godišnjaka koji je uhapšen 2014. godine nakon čega je osuđen za ubistvo svoje djevojke Gazaleh Shakour, prenosi AFP.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da je taj muškarac dva puta osuđen na smrt, ali da je pogubljene odgođeno nakon međunarodnih protesta.

Abdolali prvi put osuđen je na smrt u decembru 2015. nakon "krajnje nepravednog suđenja" pred sudom koji se "oslanjao na 'priznanje' dobijeno mučenjem" nakon Shakourinog nestanka godinu dana prije.

Drugi put je osuđen na smrt 2020. u ponovljenom suđenju, kada je sud presudio da je kriv zbog nedostatka dokaza o njegovoj nevinosti, izvijestio je Amnesty.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.