25.11.2021. 8:32
0
Izrael odobrio hrišćanima iz Gaze ulazak na Zapadnu obalu za Božić
Izraelske vlasti u srijedu su saopćile da će izdati dozvole za 500 pripadnika sićušne hrišćanske zajednice u Pojasu Gaze da uđu u Izrael i na okupiranu Zapadnu obalu kako bi proslavili Božić.

Izrael je u prošlosti dopuštao hrišćanskim mještanima Gaze da napuste blokiranu teritoriju za Božić iako je takva praksa zamrznuta u prošloj godini zbog pandemije koronavirusa.

Pokreti iz Gaze također su bili ograničeni od 11-dnevnog rata u maju prošle godine između Izraela i Hamasovih vladara te teritorije. Izrael je, ipak, u posljednjim mjesecima počeo ublažavati neke od restrikcija, odobravajući dozvole za nekoliko hiljada Gažana da rade u Izraelu, u okviru diskretnih egipatskih napora na dogovaranju dugotrajnog primirja.

COGAT, izraelska vojna agencija odgovorna za palestinska civilna pitanja, objavila je odobrenje dozvola za ljude koji posjećuju rodbinu i sveta mjesta u Izraelu i na Zapadnoj obali. Također je saopćio da je povećao pristup Jerusalemu za hrišćane s okupirane Zapadne obale i da je dopustio za oko 200 hrišćana iz Gaze da prolaze kroz Izrael do Jordana radi putovanja u inostranstvo, prenosi AP.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.