1.12.2021. 12:03
0
Tel Aviv najskuplji grad na svijetu, Damask najjeftiniji
FOTO: Damask
Glavni grad Izraela Tel Aviv ponio je titulu najskupljeg na svijetu.

Pokazala je to analiza koja je objavljena u srijedu u britanskom magazinu "The Economist".


Tel Aviv je preuzeo vodeću poziciju od francuskog glavnog grada Pariza, koji  sada dijeli drugo mjesto sa Singapurom. Iza spomenuta tri grada slijede Zurich, Hong Kong i New York. Anketa troškova života koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a uspoređivane su cijene više od 200 proizvoda i usluga.


Najveći pad na listi najskupljih gradova bilježi Rim. Glavni grad Italije pao je s 32. na 48. mjesto. Najjeftinijim gradom za život proglašen je glavni grad Sirije, Damask. Najviše cijene benzina su u Hong Kongu - 2,5 dolara po litru. Analizom je utvrđeno da su poteškoće u lancu nabavke te protupandemijske mjere koje su ograničile proizvodnju i trgovinu doprinijele porastu troškova života u mnogim gradovima. Troškovi transporta su narasli zbog rasta cijena goriva, a zabilježen je značajan porast cijena duhana, proizvoda za higijenu te zabavnih sadržaja, prenosi BBC. 


(FENA/  K.Bešlija)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.