4.12.2021. 18:52
0
Biden i Putin će održati video poziv u utorak, razgovaraće o Ukrajini
FOTO: Reuters
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin održat će video poziv u utorak kako bi se pozabavili vojnim tenzijama oko drugih tema u Ukrajini.

Biden želi da razgovara o zabrinutosti SAD u vezi sa gomilanjem vojske Rusije na granici sa Ukrajinom, rekao je američki izvor u subotu, kao i o strateškoj stabilnosti, cyber i regionalnim pitanjima,  javlja agencija Reuters.


"Svjesni smo ruskih postupaka već duže vrijeme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju s Putinom", rekao je Bajden novinarima u petak dok je odlazio na vikend putovanje u Camp David.  "Ne prihvatam ničije crvene linije", rekao je.


Njih dvojica će takođe razgovarati o bilateralnim odnosima i implementaciji sporazuma postignutih na samitu u Ženevi u junu, saopštio je Kremlj u subotu.

Više od 94.000 ruskih vojnika okupljeno je u blizini ukrajinskih granica.  Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je u petak da Moskva možda planira vojnu ofanzivu velikih razmjera za kraj januara, pozivajući se na obavještajne izvještaje.

Odnosi SAD i Rusije pogoršavaju se godinama, posebno ruskom aneksijom Krima Ukrajini 2014., njenom intervencijom u Siriji 2015. i optužbama američkih obavještajnih službi za miješanje u izbore 2016. koje je pobijedio sada već bivši predsjednik Donald Trump.   Ali oni su posljednjih mjeseci postali nestabilniji,  javljaju novinske agencije.


Rusija je više puta negirala da je izvela ili tolerirala sajber napade.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Stockholmu ranije ove sedmice da će Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici nametnuti "ozbiljne troškove i posljedice Rusiji ako preduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine".



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.