12.12.2021. 15:15
1
Direktor Pfizera o omikron soju: Tri doze neće biti dovoljne, možda će biti potrebna i četvrta doza vakcine
Vakcinacija četvrtom dozom vakcine protiv Covid-19 možda će biti potrebna mnogo prije nego je bilo očekivano, kazao je Albert Bourla, direktor farmaceutske kompanije Pfizer.

Za CNBC je izjavio da istraživanja pokazuju da Pfizerova vakcina ne pruža dovoljnu zaštitu protiv omikron soja koronavirusa.

Ova informacija pojavila se nedugo nakon što je iz Pfizera saopćeno da se primanjem tri doze vakcine razvoja značajno više imuniteta protiv omikron soja. Do marta 2022. godine bi se, kažu iz Pfizera, trebala napraviti vakcina isključivo protiv omikron soja.

- Kada budemo vidjeli svjetske podatke, uvidjet ćemo da li treća doza dobro štiti od omikrona i koliko dugo. Dalje, smatram da će biti potrebna četvrta doza, ističe Bourla i dodaje kako će se za dalje prognoze kada je omikron u pitanju morati sačekati, s obzirom daje poznato vrlo malo informacija.

Napominje i kako je vrlo važno da se vakcinacija nastavi zbog zime, kada ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorijama i time su više izloženi zarazi, prenosi Euronews.

Kako direktor Pfizera smatra, tri doze vakcine neće biti dovoljne. Očekuje da će Pfizerovim pilulama Paxlovid protiv koronavirusa smanjiti stopa hospitaliziranih.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.