12.12.2021. 18:26
0
Rusija i Ukrajina: Ogromne posljedice ako Moskva napadne, kazali iz G7
FOTO: Ilustracija
Grupa bogatih demokratija G7 upozorila je Rusiju na "masovne posljedice" ako napadne Ukrajinu.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, govoreći nakon samita u Liverpoolu, rekla je da grupa želi da Rusija zaustavi agresiju na Ukrajinu   Međutim, predsednik Putin je rekao predsedniku Bajdenu tokom njihovog prošlosedmičnog video poziva da ruske trupe ne predstavljaju pretnju nikome, prenose ruski mediji, prenosi agencija Reuters.


Tenzije rastu dok Moskva gomila trupe na ukrajinskoj granici.

Putin je dodao da nije imao posebnih razloga za optimizam nakon razgovora sa gospodinom Bajdenom, ali bi voleo da se sastane sa njim lično, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneli su lokalni mediji.   Rusija i SAD i dalje imaju ozbiljne konceptualne razlike, dodao je Peskov.


Ukrajinske vlasti rekle su da bi Moskva mogla planirati vojnu ofanzivu krajem januara, iako američki zvaničnici kažu da još nije jasno da li je Putin donio odluku.   Biden i Putin održali su u utorak virtuelni samit sa ciljem smanjenja tenzija u regionu. Biden je rekao da je Putinu jasno stavio do znanja da će biti "ekonomskih posljedica kakve nije vidio" ako napadne Ukrajinu.   U nedjelju je to ponovio i G7, rekavši:

"Rusija ne treba sumnjati da bi dalja vojna agresija na Ukrajinu imala ogromne posljedice i teške troškove kao odgovor."


G7 je pozvao Rusiju da "deeskalira, nastavi diplomatske kanale i poštuje svoje međunarodne obaveze o transparentnosti vojnih aktivnosti". Ukrajina dijeli granice i sa EU i sa Rusijom, ali kao bivša sovjetska republika ima duboke društvene i kulturne veze s Rusijom.   Međutim, Rusija je optužila Ukrajinu za provokaciju i tražila garancije protiv širenja NATO-a na istok i raspoređivanja oružja blizu njene granice, navodi novinska agencija Reuters.



Putin je u četvrtak pooštrio svoju retoriku oko situacije u Ukrajini, rekavši da rat na istoku zemlje izgleda kao genocid.   Pobunjenici koje podržava Rusija bore se protiv ukrajinskih trupa tamo od 2014. godine.

„Vidimo i znamo šta se dešava u Donbasu“, rekao je on, misleći na zonu sukoba.  "To svakako izgleda kao genocid."


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.