16.12.2021. 21:03
0
EU ne isključuje nova ograničenja na putovanja u budućnosti
Nova ograničenja putovanja ove zime nisu isključena, rečeno je na samitu Evropskog vijeća u četvrtak dok su čelnici EU-a razgovarali kako se boriti s porastom zaraze i novom varijantom koronavirusa.

Nova ograničenja putovanja ove zime nisu isključena, rečeno je na samitu Evropskog vijeća u četvrtak dok su čelnici EU-a razgovarali kako se boriti s porastom zaraze i novom varijantom koronavirusa.


Službeni zaključci koje su usvojili čelnici EU-a kažu da su potrebni "nastavak koordiniranih napora" za odgovor na razvoj Covida-19 i da usvojena ograničenja ne bi trebala "nerazmjerno ometati slobodno kretanje" unutar ili u blok.


Otkriće varijante omikron potaknulo je povratak testiranja na Covid-19 za dolaske u Irsku, Grčku i Italiju - čak i za vakcinisane putnike - što se nije svidjelo nekim čelnicima EU-a. Podjele su bile očite prije početka samita s nekim čelnicima koji su se zalagali protiv daljnjih ograničenja putovanja.


Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je da nova ograničenja putovanja nisu rješenje. Također je rekao da treba uzeti u obzir i mentalno zdravlje javnosti, piše dpa. 


- Prioritet bi trebali biti pojačana vakcinacija - rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.


Međutim, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis branio je povratak testiranja kao sredstva za smanjenje infekcija tokom predstojećih praznika.


Evropska unija pokušava zadržati zajednički pristup pandemiji kako se pojavljuju novi razvoji pandemije Covid-19. Uprkos razlikama u pogledu ograničenja putovanja, čelnici bloka složili su se u svojim službenim zaključcima o važnosti koordiniranog pristupa za razdoblje važenja digitalnog certifikata EU-a Covid-19.


(FENA/ Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.