15.1.2022. 11:51
0
Njemački ljekari urgiraju vakcinisanje dok sedmodnevna incidencija dostiže nove rekorde
Njemačka je objavila rekordnu sedmodnevnu incidenciju od 497,1 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, izvijestila je u subotu nacionalna agencija za kontrolu bolesti, iako su stručnjaci upozorili da je pravi pokazatelj hospitalizacije.

Ovo je najveća sedmodnevna stopa incidencije od početka pandemije i u poređenju sa 470,6 dan ranije, saopćio je Institut Robert Koch (RKI) u Berlinu.

Agencija je također prijavila 78.022 nove infekcije u periodu od 24 sata, u odnosu na 55.889 infekcija prije sedmicu dana, prenosi dpa.

Agencija je u petak saopćila da je u sadašnjem sedmodnevnom periodu u bolnice primljeno 3,23 oboljela od koronavirusa na 100.000 stanovnika, u odnosu na 3.09 u četvrtak. Brojka se ne ažurira tokom vikenda.

Brojka je ponovo porasla prvi put u nekoliko dana, navodi agencija za kontrolu bolesti.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach izjavio je u petak da je "na snazi pravi paket mjera" za smanjenje trenutnog omikronskog vala pandemije koronavirusa, čak i dok svakodnevno nove infekcije vrtoglavo rastu.

U posljednjih nekoliko sedmica, savezna vlada i savezne države usvojile su stroža pravila za kontakt - posebno kada su u pitanju nevakcinisane osobe - i skratile karantene.

Prenosiviji omikron soj Covid-19 sada prevladava u Njemačkoj, naovdi RKI, dovodeći zemlju u "novu fazu pandemije", rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.