17.1.2022. 13:25
0
Gradovi Indije bilježe oštar pad broja zaraženih od Covid-19
Glavni grad Indije Delhi i finansijsko središte Mumbai prijavili su veliki pad broja zaraženih COVID-19 u posljednja dva dana, a većina onih koji su zaraženi virusom oporavila se kod kuće, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Dnevni broj novih infekcija u Mumbaiju pao je ispod 10.000 u nedjelju, prvi put od početka ovog mjeseca, nakon što je 7. januara dostigao rekord od 20.971 u istoriji. U nedjelju je kasno u nedjelju prijavljeno 7.895 infekcija, saopštila je općinska korporacija Mumbaija, prenosi Reuters.

Slučajevi u Delhiju su konstantno opadali otkako su 13. januara dostigli vrhunac od 28.867, a očekuje se da će u ponedjeljak biti manje od 15.000, prvi put od početka januara, rekao je novinarima ministar zdravlja gradske vlade.


Oba grada su izjavila da je više od 80% njihovih bolničkih kreveta za COVID-19 ostalo nezauzeto jer je varijanta Omicron koja se brzo prenosi dovela do ogromnog porasta slučajeva od početka godine.

"Uz veoma veliki broj subkliničkih, asimptomatskih i neotkrivenih slučajeva, teško je odrediti vrhunac po novim slučajevima",
rekao je Rajib Dasgupta, šef Centra za socijalnu medicinu i zdravlje zajednice na Univerzitetu Jawaharlal Nehru u Nju Delhiju. email.

"U ovoj situaciji, praćenje hospitalizacije je opreznije; današnji slučaj može biti hospitalizacija sljedeće sedmice."


Drugi epidemiolozi kažu da bi nacionalni vrhunac slučajeva mogao doći početkom ili sredinom februara. Stručnjaci su niske hospitalizacije pripisali visokim nivoima prethodnih infekcija i vakcinacije. Indija je u potpunosti vakcinisala oko 70% od svojih 939 miliona odraslih i nada se da će do sledećeg meseca dati primarne dve doze za još oko 70 miliona tinejdžera.

Vlada je savjetovala državama da uglavnom traže samo ljude sa simptomima COVID-19 da se testiraju umjesto nasumičnih provjera kao što je to ranije bilo kada su resursi bili jako iscrpljeni, posebno u posljednjem velikom talasu u aprilu i maju kada su milioni bili zaraženi, a desetine hiljada umrlo.


Broj zaraženih COVID-19 u Indiji porastao je za 258.089 u posljednja 24 sata, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravlja, popevši ukupan broj na 37,38 miliona - najviše u svijetu nakon Sjedinjenih Država, javlja Reuters.

Smrtni slučajevi su porasli za 385 - skoro 40% njih zbog odloženog evidentiranja prethodnih smrtnih slučajeva u južnoj državi Kerala - za 486.451. Samo su Sjedinjene Države i Brazil prijavili više ukupnih smrtnih slučajeva od COVID-19.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.