19.1.2022. 9:10
0
Američki avio-prevoznici upozoravaju na haos od uvođenja 5G
FOTO: Radiio Slobodna Evropa (RSE)
Predstavnici najvećih američkih avio-prevoznika tražili su da se ograniči uvođenje novih usluga 5G tehnologije u blizini aerodroma upozoravajući da bi tehnologija bržeg bežičnog interneta mogla da omete uređaje na avionima, što bi izazvalo haos u vazduhoplovnom saobraćaju i dodatno poremetilo lance snabdevanja, pišu svetski mediji.

Najveće američke avio-kompanije upozorile su u ponedeljak, 17. januara, da uvođenje 5G telekomunikacionih usluga preti da prizemlji avionske letove širom SAD i pozvale vladine agencije da intervenišu kako bi se izbegao "haos", ukazuje The Financial Times. Airlines for America, grupa koja zastupa avio-kompanije, navela je da će šteta od uvođenja 5G tehnologije, planiranog za sredu, 19. januar, biti mnogo veća nego što se ranije očekivalo, navodeći da nova tehnologija može omesti osetljivu opremu koju avioni koriste za poletanje i sletanje.



Pismo s pozivom administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) da blokira aktiviranje 5G na tornjevima u krugu od dve milje (3,2 kilometra) od aerodroma, potpisali su najveće američki putničke avio-kompanije, kao i kargo prevoznici dve najveće kompanije za isporuke, UPS i FedEx. Kompanija United Airlines saopštila je da će plan za uvođenje 5G imati "razoran uticaj" i da će pogoditi oko 1,25 miliona njegovih putnika i 15.000 letova godišnje, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

5G usluge su uvedene u drugim zemljama bez takve zabrinutosti među avio-kompanijama, navodi Financial Times. Prema američkom regulatoru Federalnoj upravi za avijaciju (FAA), 5G usluge planirane u SAD razlikuju se na nekoliko načina od onih u drugim zemljama, uključujući korišćenje frekvencija bližih onima koje koristi oprema u avionima i na višim nivoima snage.



Šefovi najvećih američkih avio-prevoznika istakli su da će prizemljivanje aviona zbog uvođenje novih segmenata 5G tehnologije mobilnog interneta zaustaviti trgovinu u SAD, piše The New York Times. FAA je naveo da se neće protiviti uvođenju nove tehnologije pošto su Verajzon i AT&T obećali da će rešiti probleme u vezi s bezbednošću smanjenjem snage na 5G predajnicima u blizini aerodroma, prenosi RSE.


5G tehnologija potencijalno može najviše uticati na avione tokom lošeg vremena, jer se piloti više oslanjaju na elektronske sisteme za bezbedno sletanje, ali su predstavnici avio-kompanija rekli da restrikcije neće biti ograničene samo na loše vremenske uslove i upozorili da bi zbog mera predostrožnosti FAA neki tipove aviona mogli biti neupotrebljivi.


S druge strane, kako ukazuje BBC, telekomunikacione kompanije potrošile su desetine milijardi dolara na unapređenje svojih mreža kako bi uvele 5G tehnologiju, koja donosi mnogo brže internet usluge i veću povezanost.

"Odlaganje će nanijeti pravu štetu. Odlaganje uvođenja (5G) na godinu dana bi oduzelo 50 milijardi dolara ekonomskog rasta, baš kada se naša nacija oporavlja i obnavlja od pandemije", navela je izvršna direktorka CTIA Meredit Atvel Bejker (Meredith Attwell Baker) u blogu u novembru.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.