22.1.2022. 8:23
0
Da li buster-vakcina iscrpljuje imunološki sistem?
Čini se da četvrta doza vakcine Bajontek/Fajzer ne pruža ništa veću zaštitu od zaraze omikron sojem virusa, od treće doze, na šta ukazuje jedna preliminarna studija iz Izraela, navodi Dojče vele (DW).

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus još krajem decembra je izjavio da bi paušalno dopunsko vakcinisanje moglo prije da produži pandemiju, nego da je okonča.


Izrael je prva zemlja u svijetu koja sistematski poziva svoje građane da se vakcinišu četvrtom dozom.

Naučnici su podatke objavili u ponedjeljak 17. januara 2022, oko tri nedjelje nakon početka kampanje u toj zemlji. Rezultati, čini se, potvrđuju sumnje koje je još prošle nedjelje izrazila Evropska agencija za ljekove (EMA), navodi DW.

Marko Kavaleri, koji je u EMA odgovoran za strategiju vakcinacije, rekao je na konferenciji za novinare da ne postoje podaci koji bi podržali široko dejstvo četvrte vakcine.

Bez obzira na to, pojedine zemlje poput Danske, Mađarske ili Čilea, odobrile su vakcinaciju četvrtom vakcinom.  Pritom je i direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus još krajem decembra izjavio da bi paušalno dopunsko vakcinisanje moglo prije da produži pandemiju, nego da je okonča.


S druge strane, iako ne postoje klinički podaci o nedvosmislenom dejstvu višestrukih vakcinacija, nema ni naučnih dokaza da česte vakcinacije mogu da vode iscrpljivanju imunološkog sistema. Ta teza, naime, nikada nije istraživana.


U imunologiji se pod pojmom anergija podrazumijeva nedostatak reakcije na antigene isključivanjem imunog odgovora. Anergija T-ćelija sprečava da T-ćelije napadnu sopstveno tijelo. One nas dakle štite od našeg sopstvenog imunološkog sistema. A T-ćelije, čim uđu u organizam, igraju ključnu ulogu u suzbijanju kovida 19.

Kada se neko vakciniše, antigen je možda prisutan dvije nedjelje i onda nestaje, kaže Rajnhard Obst, profesor na Institutu za imunologiju pri univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu. On je inače istraživao anergiju T-ćelija kod miševa,  piše Deutsche Welle.


Holden Meker, profesor imunologije sa univerziteta Stenford u Kaliforniji, za DW kaže da ni on nije našao naučne dokaze da više vakcinacija može da iscpri imunološki sistem.  Ali zato pominje podatke iz Velike Britanije, koji pokazuju da je efikasnije sa drugom dozom vakcine sačekati oko šest mjeseci.

Druge studije su takođe pokazale da je imunološkom sistemu potrebno vrijeme da izgradi pamćenje. To sugeriše da takozvano „osvežavajuće“ vakcinisanje u kratkim vremenskim razmacima nije korisno, dodaje Meker.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.