24.1.2022. 11:45
0
Italija danas bira predsjednika, Draghi favorit
Talijanski parlament počet će glasanje za novog šefa države danas, a premijer Mario Draghi je među najistaknutijim kandidatima.

Među političarima u Italiji postoji zabrinutost da bi rezultat mogao izazvati novu političku neizvjesnost u trećoj najvećoj ekonomiji eurozone, koje se suočava s ponovnim porastom zaraza i smrti od COVID-19.

Šef države odgovoran je za rješavanje političkih kriza, što ga čini ključnom ulogom u zemlji u kojoj vlade u prosjeku opstaju samo jednu godinu. Predsjednik ima posljednju riječ u imenovanju premijera i ostalih članova vlade.

U procesu koji bi mogao potrajati nekoliko dana, više od 1000 parlamentaraca i regionalnih predstavnika sastat će se danas poslijepodne kada će biti održan prvi krug tajnog glasanja kako bi zamijenili odlazećeg predsjednika Sergia Mattarellu, prenosi Reuters. 

Novom predsjedniku je potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od prva tri kruga, a nakon toga dovoljna apsolutna većina.

Mario Draghi jasno je dao do znanja da bi volio taj posao, koji ima 7-godišnji mandat. Ali, među nekim strankama postoji nevoljkost da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak mogao izazvati politička previranja i prijevremene izbore.

- U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smijeniti Draghija s mjesta premijera - rekao je čelnik desničarske Lige Matteo Salvini u nedjelju, ponavljajući slične primjedbe njegovog koalicijskog partnera Silvija Berlusconija.

Budući da ni desni ni lijevi centar nemaju dovoljno glasova da nametnu kandidata iz vlastitog tabora, vjerovatno će biti potreban kompromis kako bi se spriječio zastoj.

Takav dogovor još uvijek izgleda nedostižan, što znači da će prvi krug glasanja danas vrlo vjerovatno biti neuvjerljiv.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.