27.1.2022. 22:08
0
Vijeće nacionalne sigurnosti Turske pozvalo Rusiju i Ukrajinu da smanje napetost i djeluju razumno
Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turske (MGK) nakon današnjeg zasjedanja saopćilo je kako eskalacija napetosti između Rusije i Ukrajine neće donijeti koristi nikome, a strane su pozvane da smanje napetost i djeluju u skladu sa zdravim razumom.

Nakon sastanka MGK-a, kojim je u Predsjedničkoj palači u Ankari predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, objavljena je deklaracija u kojoj je navedeno da su na sastanku ocijenjeni svi aspekti političkih, vojnih, ekonomskih i društvenih zbivanja u 2021. godini važnih za nacionalnu sigurnost Turske, te razmatrani mogući izazovi s kojima se treba suočiti u 2022. godini i aktivnosti koje treba poduzeti.

Vijeće je obaviješteno o operacijama koje se provode odlučno i uspješno protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti protiv nacionalnog jedinstva i solidarnosti Turkiye, a posebno protiv terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIL, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

- Razgovaralo se o eskalaciji napetosti između Ruske Federacije i Ukrajine. Istaknuto je da povećanje napetosti neće donijeti koristi ničijim interesima, te je upućen poziv stranama da se napetost smanji i postupa u skladu sa zdravim razumom - istaknuto je u tekstu, te dodano:

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske istaklo je značaj unapređenja mehanizama uspostavljenih na Južnom Kavkazu uz konstruktivne napore strana, posebno Turske i Armenije.

- Grčka, koja bezobzirno krši i narušava međunarodno pravo i ustrajava u naoružavanju Otoka kršeći ugovore, pozvana je da iskreno odgovori na naše pozive na dijalog i saradnju, a naša odlučnost da zaštitimo naša legitimna prava i interese u Egejskom moru i Mediteranu ponovo je naglašena - zaključeno je na sjednici MGK-a Turske.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.