27.1.2022. 21:22
0
Prva predsjednica Hondurasa Xiomara Castro položila zakletvu
Xiomara Castro položila je zakletvu kao prva predsjednica Hondurasa, usred političke krize koja prijeti njezinim planovima za tu siromašnu naciju.

Govoreći na ceremoniji, ljevičarska čelnica rekla je da preuzima vodstvo "slomljene" zemlje - ali je obećala da će težiti socijalnoj pravdi i transparentnosti.

Castro, 62, obećala je da će se uhvatiti u koštac s moćnim bandama za krijumčarenje droge i liberalizirati stroge zakone o pobačaju.

No njezin je plan potkopan sukobom u njezinoj Libre stranci.

Suprug Castro, Manuel Zelaya, vladao je zemljom od 2006. do 2009. godine, kada je svrgnut državnim udarom. Dva puta se kandidirala za tu funkciju u godinama nakon njegovog uklanjanja s vlasti, prije pobjede na izborima u novembru prošle godine.

Od tada, Castro uživa val podrške u javnosti. Njezin dolazak označava kraj 12-godišnje vladavine desničarske Nacionalne stranke, koju muče skandali i optužbe za korupciju.

Hiljade ljudi pridružilo se ceremoniji inauguracije na nacionalnom stadionu u glavnom gradu Tegucigalpi kojima je Castro je u svom obraćanju obećala obnoviti ekonomiju.

Uoči inaguracije na Twitteru je napisala "Dvanaest godina borbe, 12 godina otpora. Danas počinje narodna vlast".

Američka potpredsjednica Kamala Harris bila je među stranim dužnosnicima koji su prisustvovali inauguraciji - primivši veliki aplauz okupljene publike.

Bidenova administracija se nada da će se Castro boriti protiv korupcije, siromaštva i nasilja, dugogodišnjih problema koji su pomogli u poticanju ilegalne imigracije iz srednjoameričke zemlje u Sjedinjene Američke Države, piše BBC.

Tajvanski potpredsjednik William Lai također je bio na ceremoniji, budući da je Honduras jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja ima diplomatske veze s Taipeijem.

Castro će zamijeniti predsjednika Juana Orlanda Hernándeza koji se bori s podjelama i kojeg su pratile optužbe o povezanosti s trgovinom drogom nakon što je njegov brat zatvoren zbog krijumčarenja u SAD-u - tvrdnje koje je on više puta demantirao.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.