28.1.2022. 9:31
0
Zaključano područje u susjedstvu Pekinga zbog nekoliko slučajeva Covida
Kineske vlasti su ove sedmice zatvorile područje u susjedstvu glavnog grada Pekinga nakon nekoliko prijavljenih slučajeva Covida, ali nisu dale objavu o novim ograničenjima samo sedmicu dana do početka Zimskih olimpijskih igara.

Oko 1,2 miliona ljudi u oblasti Xiong'an, novoj privrednoj zoni 100 kilometara jugozapadno od Pekinga, ne mogu ulaziti niti izlaziti iz svojih stambenih naselja, potvrdilo je u petak AFP-u lokalno osoblje za prevenciju virusa. Dok su nedavna zatvaranja u Kini javno najavljena i o tim područjima izvještavaju državni mediji, čini se da su ograničenja za Xiong'an uvedena prikriveno bez javnih najava, što je izazvalo zbrku među stanovnicima tog područja, piše francuska novinska agencija.

"Očekujemo da će ovo (zaključavanje) trajati oko sedam dana, ali tačno vrijeme trajanja  je neizvjesno", rekli su djelatnici za prevenciju virusa u okrugu Xiong, jednom od tri okruga u tom području.


Ograničenja su počela u utorak, a isti dan vlasti u drugom okrugu zabilježile su pet potvrđenih infekcija koronavirusom. Do početka  Zimskih olimpijskih igara, kineske vlasti su se trudile iskorijeniti  žarišta infekcije u nekoliko velikih gradova, uključujući Peking.

Gradovi kao što su Xi'an i Anyang posljednjih sedmica doživjeli su teške mjere izolacije, a stanovnici su bili zatvoreni u svojim domovima dok se ne obavi više krugova masovnog testiranja i epidemija suzbije. Neki korisnici na kineskom Weibou sličnom Twitteru viđeni su kako traže dodatne informacije o ograničenjima, dok su drugi doveli u pitanje opseg mjera. Iako je diljem Kine postojao niz "novih Covid područja" na nacionalnom nivou, Xiong'an se ističe svojom lokacijom koju je osobno odredio predsjednik Xi Jinping.


Kina, u kojoj se prvi put pojavio koronavirus, zadržala je strogu strategiju "nulte tolerancije na Covid" koja uključuje ciljana zatvaranja, stroge granične kontrole i masovna testiranja. Aktuelni slučajeva Covida je mali u usporedbi s ostatkom svijeta. Kina je u petak prijavila 39 domaćih slučajeva Covida.

Zimske olimpijske igre održat će se u balonu "zatvorene petlje" koji odvaja sve sudionike Igara od šire kineske populacije u pokušaju da se smanji rizik od prenošenja infekcija.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.