28.1.2022. 12:34
0
U raketnim napadima u Jemenu ubijeno pet osoba, 34-ero ranjenih
Najmanje pet osoba je poginulo i 34 su ranjene u onome što su jemenski vladini mediji opisali kao raketni napad Houthi pobunjenika na grad Marib u srijedu navečer, javila je državna novinska agencija SABA u petak.

Jedan mještanin i medicinski izvor saopćili su da je projektil ispaljen u srijedu pao u blizini vojnog objekta u regiji al-Matar. Gtad Marib posljednje je sjeverno uporište jemenskih vladinih snaga. To je također regija u kojoj se proizvodi električna energija koja je bila u središtu sukoba tokom protekle godine, kada su Houthi snage u savezništvu s Iranom napredovale prema gradu.

Borbe za Marib onemogućile su napore pod vodstvom UN-a na dogovaranju prekida vatre jer su obje strane pojačale vojne operacije. Humanitarna agencija Save the Children saopćila je u četvrtak navečer da je 28 civila ubijeno ili ranjeno i da se međunarodno pravo mora poštovati u jemenskom sedmogodišnjem sukobu


- Civili moraju biti pošteđeni užasa trenutnih borbi – piše agencija na svom Twitter postu.

Houthiji su u proteklih nekoliko sedmica pokretali brojne raketne i napade dronovima na Saudijsku Arabiju, koja predvodi koaliciju koja podržava vladine snage u borbi protiv Houthija, i dva napada bez presedana na Ujedinjene Arapske Emirate, članicu koalicije.


Koalicija pod saudijskim vodstvom u posljednjim je sedmicama intenzivirala zračne udare na regije pod vlašću Houthija u Jemenu, uključujući i zatvorski centar u kome je ubijeno devedesetak ljudi, prenosi Reuters.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.